Prewencyjne działania Regionu Małopolskiego NSZZ "Solidarność" w związku ze wzrotem zachorowań na Covid-19 w Małopolsce

Szanowni Państwo,

W związku z gwałtownym przyrostem zachorowań na Covid-19, szczególnie w Małopolsce, Prezydium Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ “Solidarność” podjęło decyzję o wprowadzeniu od dnia 19 października 2020 r. aż do odwołania pracy zdalnej.

Dane kontaktowe Regionu w okresie pracy zdalnej

W związku z przejściem od 19 października br. Regionu Małopolskiego NSZZ "Solidarność" w tryb pracy zdalnej podajemy poniżej dane kontaktowe członków Prezydium ZR oraz pracowników działów merytorycznych Regionu.

Kalendarium Jubileuszowe 2020

W związku z trwającym rokiem jubileuszowym powstania NSZZSolidarność" tworzone jest dla Państwa kalendarium wydarzeń związanych z 40-leciem "Solidarności". Dane będą aktualizowane na bieżąco zgodnie z otrzymywanymi od Państwa informacjami. Zachęcamy do zapoznania się oraz uczestnictwa w wydarzeniach.

Wystawa „194 dni, 387 osób. Najdłuższy protest głodowy w PRL.”

Na krakowskich plantach blisko budynku Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność” stanęła wystawa pt. „194 dni, 387 osób. Najdłuższy protest głodowy w PRL.”. Prezentuje zbiór dokumentów i zdjęć z protestu głodowego w Krakowie-Bieżanowie w 1985 r. oraz z innych ważnych wydarzeń związanych ze strajkiem. Na planszach widnieją znane postacie „Solidarności” Ks. Jerzy Popiełuszko oraz Anna Walentynowicz–inicjatorka rotacyjnej głodówka protestacyjnej przeciwko nasileniu się represji wobec czołowych działaczy „S”. Organizatorem ekspozycji jest Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Krakowie.  Zachęcamy do obejrzenia wystawy.

Tarnów: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej powołanie Komitetu Założycielskiego Wolnych Związków

Po zakończeniu uroczystej mszy św. zebrani udali się przed budynek Dyrekcji Grupy Azoty S.A. gdzie nastąpiło odsłonięcie tablicy pamiątkowej. Aktu odsłonięcia dokonali założyciele NSZZ „Solidarność” w Zakładach Azotowych Andrzej Sikora, Józef Boryczko, Stefan Sakłak i obecny przewodniczący Związku Tadeusz Szumlański.Tą pamiątkową tablicę upamiętniającą powołanie grupy inicjatywnej i powołanie Komitetu Założycielskiego Wolnych Związków wołanie grupy inicjatywnej i powołanie Komitetu Założycielskiego Wolnych Związków Zawodowych w dniu 17 września 1980 roku poświęcił J.E. ks. Biskup Ordynariusz Andrzej Jeż. Okolicznościowe przemówienia wygłosili Tadeusz Szumlański, który powiedział; „Nikt chyba 17 września 1980 roku nie zdawał sobie sprawy tak wyraźnie, co to za data. Ruch Solidarnościowy walczący o wolność zrodził się w tarnowskich zakładach dokładnie po 41 latach od napaści sowieckiej na Polskę i pod której wpływem pozostała przez ponad 50 lat”.

Peregrynacja Obrazu Matki Bożej Robotników Solidarności dotarła na Ziemię Sądecką.

W sobotę 17 października 2020 roku związkowcy z „Solidarności” przywieźli obraz Matki Bożej Częstochowskiej z Tarnowa do Nowego Sącza. Peregrynacji obrazu towarzyszą: replika Krzyża z Nowej Huty oraz relikwie błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki. Najpierw Jasnogórska Pani nawiedziła Bazylikę Świętej Małgorzaty, a następnie 19 października Parafię Jana Pawła II. Kolejno w środę gości w Parafii w Piątkowej, by w tym tygodniu, czyli w czwartek i piątek peregrynacją mogli cieszyć się mieszkańcy Parafii Wielogłowy.

Otwarcie wystawy „Ku wolności. NSZZ Solidarność. Ruch obywatelski”

Z okazji 40-lecia NSZZ „Solidarność” Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu przygotowało wystawę „Ku wolności. NSZZ Solidarność. Ruch obywatelski”, którą otwarto uroczyściew ratuszu Miasteczka Galicyjskiego w Nowym Sączu. Wystawę znajdującą się z tyłu budynku oraz w pomieszczeniu drukarni można oglądać do końca tego roku.

Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy w AMP Kraków

W ArcelorMittal Poland SA w Krakowie w związku z podjęciem przez zarząd koncernu decyzji o likwidacji części surowcowej huty powstał Międzyzwiązkowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy.

We wspólnym komunikacie central związkowych zapowiedziano rozpoczęcie przygotowań do przeprowadzenia referendum strajkowego. Związki wzywają ponadto dyrekcję firmy do podjęcia rozmów na temat zapewnienie zatrudnienia w krakowskim oddziale firmy pracownikom, którzy wskutek podjętych ostatnio decyzji stracą pracę na dotychczasowych stanowiskach.

Debata o Solidarności w Muzeum Nowej Huty

W Muzeum Nowej Huty w piątek, 16 października br. pod hasłem "Uwaga remont! Robimy porządki małe i duże" odbyła się druga debata z cyklu "40. Solidarność", którą poprowadził Adam Gliksman. W rozmowie z Józefem Lassotą, Krzysztofem Pakońskim i Krzysztofem Goerlichem dyskutowano o wpływie Solidarności na Kraków i Małopolskę w okresie tzw. "karnawału Solidarności".

Nagranie spotkania jest dostępne na stronie internetowej Muzeum Nowej Huty.

Zmarł Stanisław Kogut

Z wielkim smutkiem i żalem żegnamy naszego Kolegę i Przyjaciela

Śp.

STANISŁAWA KOGUTA